Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

ΗΠΑ: Φτώχεια και ανέχεια


ΗΠΑ: Φτώχεια και ανέχεια



Διευρύνονται η φτώχεια και η ανέχεια
46,3 εκατομμύρια δεν έχουν περίθαλψη, ένα στα πέντε παιδιά ζει σε συνθήκες μιζέριας
Άνθρωποι φτωχοί κατασκηνώνουν έξω από νοσοκομείο στην Καλιφόρνια για κάποιο πρόγραμμα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων
Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης από το 2008 και η εντελώς αναιμική ανάκαμψη, καταγράφεται και σε πρόσφατες έρευνες. Ετσι σύμφωνα επίσημη μελέτη των αμερικανικών υπηρεσιών Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου των Ασθενειών (CDC), ένας στους επτά Αμερικανούς (15,1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ) στερούνταν οποιασδήποτε κάλυψης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το 2011.
Αυτό σημαίνει ότι 46,3 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφάλιστοι κατά τη διενέργεια της έρευνας, 58,7 εκατομμύρια (19,2%) ήταν ανασφάλιστοι κάποια στιγμή του έτους πριν από την έρευνα και 34,2 εκατομμύρια (11,2%) δεν ήταν ασφαλισμένοι τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη του CDC. Η μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας ενώ αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όσον αφορά τις προσφυγές ενάντια στο νόμο για τη μεταρρύθμιση της Υγείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που καθιστά υποχρεωτική την ιατρική ασφάλιση για κάθε Αμερικανό πολίτη και παράλληλα με την έκθεση των οικονομολόγων του Κέντρου Υπηρεσιών Medicare και Medicaid (CMS) που αναφέρει ότι οι δαπάνες υγείας θα αυξηθούν με ρυθμό κατά μέσον όρο 6,1% το χρόνο επί μία δεκαετία, φθάνοντας τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία καλοστημένη προεκλογική παράσταση εκ μέρους του Λευκού Οίκου εντούτοις τα στοιχεία για τους ανασφάλιστους Αμερικανούς, δείχνουν ότι παρά τις όποιες υποσχέσεις η κυοφορούμενη Μεταρρύθμιση της Υγείας αυξάνει ουσιαστικά το «πελατολόγιο» των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης.

Κάποια επιπλέον στοιχεία δίνουν την τραγικότητα της κατάστασης: Σχεδόν το 7% των παιδιών μικρότερων των 18 ετών ήταν ανασφάλιστα κατά τη διάρκεια της έρευνας, όπως και το 27,9% των νέων ηλικίας 19-25 ετών, δηλαδή 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι, επισημαίνει η μελέτη. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι ασθενέστερες οικονομικά κατηγορίες (40% χωρίς ασφάλιση), οι ισπανόφωνοι, οι μη διπλωματούχοι και οι άνεργοι.
Και όσοι εργάζονται δεν τα βγάζουν πέρα
Το τραγικότερο όμως είναι ότι και οι «τυχεροί» που σήμερα έχουν δουλειά με μεγάλη δυσκολία μπορούν να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες τους, καθώς οι αμοιβές είναι πολύ μικρές. Ετσι η μιζέρια και η εξαθλίωση διευρύνονται στην μητρόπολη του καπιταλισμού.
Η ωρομίσθια αμοιβή στον κλάδο των μεταφορών και σε άλλους κλάδους έχει πέσει στα 8 δολάρια, ενώ η εκ περιτροπής εργασία κάνει θραύση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι που επιβιώνουν με 233 δολάρια το μήνα.
Πολύ χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που εκθέτει στην μελέτη της η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον και στο βιβλίο της που πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο με τον τίλτο «Η κατάσταση της εργασίας στην Αμερική».
Σε αυτό σημειώνεται ότι πλέον οι αμοιβές έχουν πέσει πολύ και γι' αυτό πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν να μένουν σε κακοπληρωμένες δουλειές γιατί θεωρούν απίθανο ότι μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο.
Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Λόρενς Μίσελ «τα προβλήματα στις αμοιβές είναι απόρροια της ύφεσης και της τριών δεκαετιών στασιμότητας στους χαμηλούς και μεσαίου επιπέδου μισθούς» και προσθέτει ότι η κρίση έφερε τεράστια ανεργία, μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και πτώση των μισθών των εργαζομένων αν και μικρότερη στους πιο μορφωμένους. Υπολογίζεται ότι συνολικά τα εισοδήματα των εργαζομένων βρίσκονται στα επίπεδα του 1990, ενώ έχει αυξηθεί το κόστος για πολλά αγαθά.
Ενα παράδειγμα είναι οι σπουδές στο πανεπιστήμιο, που έτσι και αλλιώς στις ΗΠΑ είναι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Ωστόσο πλέον για χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα γίνεται πλέον απαγορευτικό. Ταυτόχρονα παρόλο που οι απόφοιτοι πανεπιστημίου έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά με ικανοποιητικές απολαβές πολλαπλασιάζεται το φαινόμενο να δουλεύουν σε εργασίες πολύ κατώτερες των προσόντων τους.
Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους ανθρώπους χωρίς πτυχία μόνο αποφοίτους αντίστοιχων λυκείων. Πληρώνονται με αποδοχές ακόμα κατώτερες με αυτές που υπήρχαν το 1979 και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου το ποσοστό αυτών των θέσεων εργασίας που προσφέρουν ασφάλιση υγείας έχει πέσει στο 22,8% αντί για το 63,3% που ήταν το 1979. Η έρευνα προσθέτει ότι παρότι ο πληθωρισμός παρέμεινε σχετικά σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, παρέμειναν ακριβά ορισμένα αγαθά: οι σπουδές σε λύκεια και πανεπιστήμια, η υγειονομική περίθαλψη, και τελευταία και βασικά τα τρόφιμα. Η τιμή βασικών τροφίμων για τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 4,8% από το 2010, αύξηση που θεωρείται σημαντική για τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυξάνουν οι φτωχοί και οι άστεγοι
Σε άλλη έκθεση του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του χρόνου, επίσης καταγράφεται η τραγική για το λαό πραγματικότητα.
 • Για το 2010, 46.200.000 Αμερικανοί ζούσαν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, αριθμός που αντιστοιχεί στο15,1% του πληθυσμού. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 27% από το 2006, όταν ο πληθυσμός αυξήθηκε μόλις κατά 3,3%. Ωστόσο πολλοί επιστημονικοί φορείς και ερευνητές κάνουν λόγο για 24% του πληθυσμού.
 • Η αύξηση της φτώχειας ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των Ισπανόφωνων και Αφρο-αμερικανών, των παιδιών, των μονογονεϊκών οικογενειών, αλλά και των νέων μεταξύ 18 και 34 ετών. Ενα στα πέντε παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας στις ΗΠΑ και σχεδόν τα μισά από αυτά (9,3%) ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Επιπλέον, 19 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, που σημαίνει ότι το οικογενειακό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το μισό του επίσημου ορίου της φτώχειας που είναι μηδαμινό: Περίπου 11.000 δολάρια το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια.
 • Περίπου 16 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα εξαναγκάζονται να πληρώνουν πολύ περισσότερο για ενοίκιο ή παροχή δημοσίων υπηρεσιών και κοινής ωφέλειας από το όριο που έχει τεθεί ως «ελάχιστο» σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
 • Οι κατασχέσεις σπιτιών ήταν περίπου μισό εκατομμύριο το 2009 και το 2010 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά έλαβαν ειδοποιητήρια κατάσχεσης.
 • Ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 3% μεταξύ του 2008-2009.
πηγη:"Ρ" 24062012
Δ.Κ


26-Ο6-2012 Παγκόσμια ημέρα κατά των ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ



Την επιτακτική ανάγκη για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης και την ανάπτυξή τους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας, αναδεικνύει για άλλη μια φορά το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) μέσα από τη Διακήρυξή του, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, την Τρίτη 26 Ιούνη.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΥΝ λειτουργεί από το 1980 (αρχικά ως ΠΑΣΕΝ) και ιδρύθηκε από μια ομάδα γιατρών, φαρμακοποιών, εκπαιδευτικών, νομικών, φοιτητών, εργαζόμενων και πολιτιστικούς συλλόγους ή συλλόγους γονέων. Ολοι όσοι συμμετείχαν διέβλεπαν από τότε τον κίνδυνο και ανησυχούσαν για τις συνέπειες της εξάπλωσης των ναρκωτικών στη νεολαία. Εδώ και τρεις δεκαετίες το ΕΣΥΝ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση, στην επιστημονική τεκμηρίωση και τη διαμόρφωση αιτημάτων.
Η Διακήρυξη έχει ως εξής:
«
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σημαδεύεται από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας και από τις δραματικές συνέπειές της.
Τα προβλήματα γιγαντώνονται και απειλούν τη ζωή μας.Αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς η ανεργία, οι μισθοί έχουν ισοπεδωθεί, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης τείνουν να γίνουν το κύριο μοντέλο δουλειάς. Διευρύνεται το τμήμα του λαού που βιώνει τη σχετική ή και την απόλυτη φτώχεια, ενώ η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που κυριεύει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.
Στο στόχαστρο έχει μπει ιδιαίτερα η ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς που στερείται τα στοιχειώδη δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, κ.α. Με 50% ανεργία, κατώτερο μισθό και ανασφάλιστη εργασία, βλέπει το μέλλον της χωρίς προοπτική, αδυνατώντας να βάλει θεμέλια για μια ζωή με σιγουριά και αξιοπρέπεια.
Τα επίσημα στοιχεία και η καθημερινότητα που βιώνουμε, δείχνουν καθαρά την "θύελλα που έρχεται" και στο ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Η ετήσια Εκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για το 2011 αλλά και η αντίστοιχη του ΟΗΕ, επισημαίνουν ότι στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η χρήση ουσιών και η εξάρτηση από αυτές θα οξυνθεί.
Τα πρώτα στοιχεία (ΕΠΙΨΥ, ΕΚΤΕΠΝ, EMCDDA, INCB) έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις.
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που έχει κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, κυρίως κάνναβης, σε 15,2% από 12% που ήταν το προηγούμενο έτος, με παράλληλη μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με το αυξητικό ποσοστό των νέων που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης.
Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες βρίσκεται η αντιναρκωτική πολιτική που ασκείται διαχρονικά ή σχεδιάζεται:
 • Το προηγούμενο έτος έγιναν προγράμματα πρόληψης μόνο στο 1,5% των μαθητών της χώρας μας.
 • Τα 72 Κέντρα Πρόληψης υποχρηματοδοτούνται και συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
 • Κατοχυρώθηκε νομικά η λειτουργία ιδιωτικών μονάδων "απεξάρτησης" στη χώρα μας και με δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης.
 • Τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και των ψυχιατρικών νοσοκομείων υποχρηματοδοτούνται σχεδόν κατά 50%, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τους και την αδυναμία ανάπτυξης των νέων δομών που έχει ανάγκη η χώρα.
 • Η πολιτική κοινωνικής επανένταξης για τους απεξαρτημένους είναι ανύπαρκτη.
 • Αναγορεύεται σε βασική μορφή "θεραπείας" η χορήγηση υποκατάστατων ηρωίνης, όταν σήμερα στη χώρα μας πάνω από το 70% των εξαρτημένων κάνει παράλληλη χρήση πάνω από 3 ουσιών.
 • Ηδη ξεκινά και στη χώρα μας ο "θεσμός" των "χώρων ελεύθερης χρήσης" έπειτα από εξαγγελίες της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κας Μαλλιώρη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη. Σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας (Σταθμός Λαρίσης και Βοτανικός) θα επιτρέπεται νόμιμα η χρήση ουσιών, το κράτος θα προσφέρει τις σύριγγες και η μοναδική υποχρέωση του χρήστη θα είναι να έχει "εξασφαλίσει μόνος του τη δόση του", απλά για να μην είναι οι χρήστες σε κοινή θέα. Πλέον στη χώρα μας εκτός από την "κρατική πρέζα" (προγράμματα υποκατάστασης) θα έχουμε και "κρατικές πιάτσες".
Ως επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε και το νομοσχέδιο "Κώδικας Ναρκωτικών". Ενα νομοσχέδιο που με πρόσχημα την ελευθερία της ατομικής επιλογής, νομιμοποιεί τη χρήση - καλλιέργεια - διακίνηση ουσιών, εμπορευματοποιεί την πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη, ενισχύει τη συντήρηση του φαινομένου μέσα από την προώθηση των υποκατάστατων σε νοσοκομεία, στρατόπεδα και φυλακές.
Αρχικοί εμπνευστές του ήταν αυτοί που αποτέλεσαν την κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι μέχρι σήμερα κάνουν κριτική γιατί δεν ψηφίστηκε. Μάλιστα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΑΚΟΑ, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, έσπευσαν να στηρίξουν ως συνδιοργανωτές το 8ο "Αντιαπαγορευτικό Κανναβικό Φεστιβάλ" που διοργανώθηκε στη χώρα μας τον Μάη στο Ελληνικό.
Καθοριστικό ρόλο στο πάγωμα του νομοσχεδίου έπαιξε η αντίδραση του οργανωμένου ταξικού κινήματος. Το ΕΣΥΝ συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση, στην επιστημονική τεκμηρίωση, στη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και στόχων πάλης, με δεκάδες εκδηλώσεις, στις περισσότερες με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΚΕΘΕΑ, όπου βρεθήκαμε με χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, μαθητές, επιστήμονες προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά μας για "μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά".
Ο μόνος δρόμος πραγματικής ελπίδας και διεξόδου είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης.
Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών - Είναι αγώνας για τη ζωή.
Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, αισιόδοξα - μαχητικά απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα με στόχους:
 • Να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που αναγκάζουν το λαό να θυσιάσει τη ζωή και το μέλλον του για να βγει η πλουτοκρατία από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στα υπερκέρδη της.
 • Να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας η μοιρολατρική στάση ζωής, η φυγή σε ψεύτικους παραδείσους.
 • Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Καμία αποδοχή του διαχωρισμού τους σε "σκληρά" και "μαλακά".
 • Οχι στη νομιμοποίηση της χρήσης. Νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους.
 • Κανένας χρήστης στη φυλακή. Να οδηγούνται με κάθε τρόπο σε θεραπεία απεξάρτησης. Ειδικά εκπαιδευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.
 • Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης "υποκατάστατων" μέσα από το σύστημα υγείας.Τα προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
 • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης. Ανάπτυξη δομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας, σύμφωνα και με τις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών.
 • Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς.
 • Στήριξη των υπαρχουσών δομών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΥΝ
Ιούνης 2012»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου